thank you zorgprofessionals

Verzorg de zorgprofessionals!

Ik ben Vanessa Bosmans en werk als zelfstandig zorgprofessional in een woonzorgcentrum voor mensen met gedragsstoornissen . Het zijn bijzondere tijden voor mij en mijn collega’s.  

We maken lange dagen onder enorm veel druk in een moeilijke ongekende situatie. We zijn uitgerust in een werktenue die we niet gewoon zijn en ook lichamelijk veel van ons vraagt.  Dagelijks worden we geconfronteerd met angst, ziekte en overlijdens… dit alles vraagt fysiek, mentaal én emotioneel veel van ons! 

En ja, het doet ons echt deugd dat mensen voor ons klappen en dat er beertjes voor de ramen staan.

Toch wil ik een aantal dingen in het daglicht zetten, omdat er een aantal dingen over het hoofd worden gezien. De overheid heeft blijkbaar nog altijd niet door, hoe belangrijk wij zorgprofessionals zijn, zeker nu. Sterker nog, wij worden nog altijd achteruitgeschoven.

Het materiaal is ofwel te weinig aanwezig of de kostprijs is ineens verhoogd, toch verwacht men van ons dat we dit wel aankopen en dragen. Zo kost mijn mondmasker ineens 5 x zoveel als vroeger. Als zelfstandig verpleegster draai ik zelf op voor deze kosten.

Daarboven heb ik minder inkomsten omdat ik naast mijn job in de instelling, ook privé bij mensen verzorging geef. Dit laatste is weggevallen. Toch heb ik geen recht op een tegemoetkoming, omdat ik nog wel inkomsten heb, maar minder dan vroeger..

Alle zelfstandige hebben recht op steunmaatregelen, behalve de zelfstandig thuisverpleegkundigen die dagelijks in de frontlinie staan en zorg dragen voor de mensen,waarbij ze hun eigen gezondheid op spel zetten, zich zorgen ook om hun gezin.

En als we ziek worden door Corona, krijgen we geld van het ziekenfonds wat minder is dan ons normale loon

Eigenlijk te absurd voor woorden…

Burn-out in de zorg, dat is wat ik massaal op ons zie afkomen… Door een disbalans tussen draaglast en draagkracht.  De lonen waren al laag, nu komen er meer kosten bij en minder inkomsten, én wordt het werk zwaarder. 

Ik trek aan de bel, ook in naam van mijn collega’s.
1. Wordt het geen tijd dat er voor de zorgprofessional een degelijke verloning wordt voorzien? 

2. Wordt het ook niet eens tijd dat er budgetten worden vrijgemaakt om ons te ondersteunen, ook als Corona voorbij is? Want nu is er geen tijd om uit te vallen en stil te staan bij de dagelijkse gebeurtenissen die we meemaken. Langdurig onder stress staan is echt niet gezond.

Beste mensen, het wordt hoog tijd dat er ook voor ons zorgprofessionals gezorgd wordt, zodat wij er optimaal kunnen blijven staan voor de patiënten, maar ook zelf nog veerkrachtig en gezond blijven.

Wil je ons steunen? Like dan deze post en deel hem. En als jij mensen kent in de politiek die invloed hebben om bovenstaande te realiseren, wil je hun namen dan taggen aub? 

Mijn dank is groot!

Vanessa Bosmans, zelfstandig zorgprofessional, 6 mei 2020.